Lista på symptom

Här kommer en lista på symptom som är enormt vanliga när man har drabbats av utmattning. Alla har inte alla symptom. Listan har skribenter i forumet: Utbrändas grupp för återhämtning på Facebook sammanställt. Det finns garanterat fler. Men det är bra läsning om man känner sig ensam eller att det är fel på en själv. Titta det är fler som har samma symptom som jag, liksom!

#1 Man är så väldigt trött. Vissa sover hela tiden, och är ändå trötta, andra sover knappt alls...

#2 Hjärnan fungerar inte som den brukar (kognitativa problem), det är liksom gröt i huvudet. Man kan inte tänka klart, saker man vet hur man gör har man helt plötsligt glömt bort hur man gjorde. Man kan sitta med en penna och papper och stirra och fastän du vet vad du ska göra, kan du inte förmå dig att ta upp pennan...

#3 Man glömmer saker, minnet fungerar inte som det borde!

#4 Man reagerar mycket lättare och man reagerar mer. Minsta lilla motgång och du blir jätteirriterad, eller jättearg, eller jätteledsen, eller jättedeppig, eller.... Ett i normalfall litet problem får enorma proportioner och kan styra hela livet (just då)

#5 Man blir mer infektionskänslig, den ena förkylningen avlöser nästa...

#6 Man kan få panikångest. Du kanske inte klarar av att gå till affären utan att få panik, eller så kan du bara inte andas... (tips som låter konstigt men funkar; håll andan en stund!)

#7 Man blir snabbt uttröttad. Du kan träffa vänner eller hälsa på på jobbet, och är pigg och glad och full av energi (”vad du ser pigg ut!”) men sedan däckar du och kan vara helt slut i flera dagar. 

#8 Du får bakslag. Du kanske har mått bättre i flera veckor, blivit lite, lite bättre, och så rasar allt helt plötsligt och det känns som allt är förgäves (men det är det inte för du tar dig tillbaka lättare nu!)

#9 Magen kanske krånglar. Du har ont, eller är hård eller lös i magen eller har mycket magsyra (halsbränna/sug i magen/magkatarr). I magen finns en jättesamling nervtrådar och det finns troligtvis en direktkoppling mellan hjärnan och magen/tarmen, så att oro och stress påverkar magen är inte konstigt)

#10 Man kan få jätteenergi och vill göra allt och man mår så bra, sedan blir man helt däckad dagen efter...

#11 Man kan vara mer smärtkänslig. Slår du dig gör det mycket ondare än det brukar. Saker som tidigare inte gjorde ont, gör nu ont.

#12 Man kan ha mer ont i kroppen, i muskler och leder. Du kanske spänner dig hela tiden och får ont i musklerna, ryggen, nacken...

#13 Man är mer stresskänslig. Du kommer aldrig komma komma tillbaka till den stresståligheten du hade innan, så är det bara. Bara acceptera, helt ok ändå!

#14 Du orkar inte lika mycket som du brukar, ibland orkar man nästan inget alls. Det är inte bara ok att dra ner på kraven eller be om hjälp, det är helt enkelt nödvändigt!

#15 Yrsel i olika former.

#16 Öronsus, tinnitus som kommer och går.


#17 Ljudkänslig. Ex porslinsskrammel kan kännas outhärdligt.
#18 spänningar i käken
#19 dåliga naglar, livlöst hår


#20 bröstsmärtor, hjärtklappning/hårda hjärtslag

Kommentarer

Tant H sa…
Känner igen mycket. Framför allt när energin och lusten kommer och jag gör saker som i stunden inte känns ansträngande men sen är jag däckad i flera dagar. Att träffa människor tröttar ut mig allra mest. Efteråt är jag så trött att jag orkar inte lyssna på röster, orkar inte prata, orkar inte sitta, måste ligga.

Ljudkänslighet, kan inte sitta i ett rum när när TV är på. Älskar tystnaden trots att suset i öronen är mer påtaglig när det är tyst.

Minnet var dåligt innan jag blev sjuk, nu är det katastrof vilket gör mig galen mellan varven. Letar efter allt vet inte vart jag lägger saker och kommer inte i håg om jag gjort saker.

Yrsel varje morgon så att jag ibland mår illa.

Ont i kroppen när jag inte vilat tillräckligt.

Stresskänslig inför allt som är planerat spelar ingen roll om det är lustfyllda aktiviteter eller de känner att jag måste göra, som att ringa vissa samtal, gå och klippa mig . Så fort jag har en tid att passa blir jag stressad och tänker katastroftankar.

Ja, herre gud tänker jag när jag skriver detta. Som livet har blivit, men det är ju bra att kroppen och själen talar om vad jag måste lära mig och leva efter och att varken kroppen eller själen kommer att ge sig.
Fröken F sa…
Ja usch, yr, illamående och kräkningar kan jag skriva upp på.

Igår var en ansträngande dag och inatt hade jag ångest, stressdrömmar och långa perioder av ofrivillig vakenhet och idag har jag mått så konstigt i kroppen. Insåg att jag var yr och var tvungen att kräkas.
Tant H sa…
Varje ansträngning brukar komma surt efter,hoppas du mår bättre allt eftersom dagen går. Tycker ibland att det kan vara stor skillnad på måendet under dagen, men vaknar jag helt utslagen så håller det i sig hela den dagen.

Jag är helt däckad idag, är hundvakt men det är min sambo som får sköta om det. Jag orkar inte ens gå ut.Får se om jag orkar fram emot kvällen. Känns ju inte helt kul att ligga i sängen och solen skiner, men accepterar att idag är en sådan dag.
Fröken F sa…
Ja det är det enda man kan göra, acceptera. Ja jag ligger i soffan men en varm filt över, jag blir så frusen när jag har dåliga dagar också. Kanske kommer ut senare på eftermiddagen. Nu ska jag sova!
Linnéa sa…
Bra lista! Känner igen det allra mesta på den listan. Tyvärr.

Innan jag kraschade hade jag mycket problem med koncentration och minne, huvudvärk, yrsel och sömn. Jag hade hjärtklappning flera gånger per dygn i tid och otid, ibland svårt att andas nästan. Känslomässigt mycket oro/ångest, lättirriterad samt känslan av att inte ha kontroll då jag kunde reagera starkt på saker och känna mig helt oförberedd på reaktionen. Jag var verkligen inte mig själv.
Fröken F sa…
Nej den känslan har jag också: jag var verkligen inte mig själv. Men mycket av det du beskriver finns kvar än idag även om kraven idag inte är lika mycket och därför är inte symptomen lika synliga. Ja hemsk lista på alla sätt o vis. Men bra när kroppen och själen reagerar på att situationen är ohållbar. Hellre det än att dö i hjärtattack!
Jag checkar alldeles för många boxar på den där listan; hjärtslagen (ibland), hör för bra, trött, infektionskänslig... men som tur är ser mitt liv ut som det gör. Jobbar när jag vill, kan sova så mycket jag vill, så jag tassar mig fram. Har ju även gått till doktorn för att prata "kropp som spökar" så det är inte som att jag har skygglapparna på. Min egna teori är slutkörd människa - och det fina i kråksången är att mitt nuvarande liv tillåter mycket sånt så det finns hopp om denna trötta kropp.

Det är lustigt, i hela mitt liv har jag alltid behövt vila efter att ha träffat folk. Det som tycks GE energi till de många blir tvärtom för mig, hur tryggt och roligt jag än har det måste jag hem och tanka energi i min vrå när jag varit social.
Fröken F sa…
Jag har varit orolig för dig minst ett år och tänkt snart kraschar hon. Egentligen borde jag varit lika orolig för mig själv. Men det är lättare att se andra än sig själv. Det är bra att ditt liv har lugnat ner sig och att du tillåts att återhämta dig i vardagen <3.

Och ja vad jag känner igen det där. Jag kan vara social, men inte för länge. Alla läger/semestrar blev outhärdliga när man förväntas umgås med andra hela tiden. Synd att jag och andra inte på den tiden förstod vad det innebär att vara introvert. Då hade det nog varit roligare både för mig och för andra. Men glad att jag iaf nu begripit det. Har pratat med mina föräldrar om det, pappa fattar inget, han tycker jag är så social... men jaja alla kan inte vara lika smarta ;).
Ja haha det är ju du som fått mig dra i nödbromsen! Tur vi har varandra, som kan påminna och säga stopp och uppmärksamma när saker verkar extra tokigt! Tack för att du finns!
Fröken F sa…
Tack för att du finns ❤️

Populära inlägg i den här bloggen

Dermatillomani

Kvällsångest

Personlighet