Vår behållare av lust och vilja

När vi är stressade under lång tid och lever med upplevd tidspress och känslan av att inte räcka till slutar vi göra saker som tar tid från det som vi upplever att vi inte hinner med. Så från att ha vigt tid till träning, träffa kompisar, gå på konserter, shoppa etc, börjar vi istället ha ett dygn som bara går ut på att sova, ta hand om hushållet, djur och barn ev även andra närstående och jobba. 

Det gör att vår behållare av lust och vilja sakta dräneras. I början märks det inte så mycket på oss att den sinar. Men när vi når symptomgränsen kan man uppleva att allt kommer på samma gång. Värk i axlar och rygg, problem med tarmen, hjärtklappning, ytlig andning, multitasking på hög nivå, minnesstörningar, irritation, humörsvängningar, känslan av att vara annorlunda. Man drar sig undan ännu mer, skapar distans. Man upplever att man inte kan koncentrera sig. 

Fortsätter man ändå pressa sig själv så väntar en utmattning och då har du helt dränerat behållaren med lust och vilja. Inget är kul längre, du kan inte köra på längre, du är helt slut, helt dränerad. 

Du har förmodligen utvecklat oro, ångest, ev depression och sömnstörning. De aktiviteterna  som i vanliga fall skulle få din behållare att fyllas på, gör ingen skillnad längre. Du vilar och vilar men upplever inte att du får tillbaka någon lust eller vilja. 

Det tar enorm tid att rehabilitera sig från utmattning men det går, säger experterna. Det är viktigt, när den dagen kommer, då du känner en lust och vilja igen att inte återgå till gamla mönster och tro att du nu fyllt behållaren helt. Den kanske inte ens är halvvägs fylld. 

Det handlar om hur du väljer att spendera din lust och vilja som du samlat på dig. Tror du att du nu är frisk, då dräneras du till bottenskrap igen. Men har du accepterat att vägen är lång och att du inte har en full behållare än, att du måste fortsätta leva randigt trots din lust och vilja då kommer behållaren sakta men säkert fyllas på igen. 

En utmaning för er som vill. Rita er egen behållare. Vad är det som dränerar och vad är det som fyller på som det ser ut nu. 


En till utmaning för er som vill. Rita tre sådana här cirklar. En för NU en för DÅ och en för SEDAN och välj olika färger för varje grupp av aktiviteter och fyll i de i den ovanstående ordningen. Varje tårtbit är tre timmar och hela cirkeln symboliserar ett vanligt dygn för dig. 

De olika aktivitetsgrupperna är:
o Arbete
o Skötsel av mig själv (dusch, mediciner, tandborstning etc)
o Skötsel av andra i min omgivning och hushållet
o Rekreation/vila (terapi, promenader, aktiv vila och inaktiv vila)
o Tid för sådant som är roligt
o Sömn


Kommentarer

Tant H sa…
Åh, vilken nyttig läsning för mig.
De dagar jag haft mer energi har jag under senaste veckan haft svårt att hålla fast vid randiga dagar. Jag blir så glad då jag vaknar och känner energin, får en förhoppning om att nu är jag nog frisk men dagen därpå är jag helt utslagen. Tålamod har aldrig varit min starka sida har för lätt att gå på känslan för stunden. Nu ska jag återgå till mer randiga dagar, var bra på det under ganska lång tid och hade då jämnare energi, störtdök inte in i denna totala trötthet.

Ska läsa ditt senaste inlägg på förmiddagarna så jag inte tappar bort mig igen.
Tant H sa…
Oj,Oj,Oj har gjort de två första kartorna. Vilken skillnad från då till nu, inte konstigt att jag har blivit sjuk.
Nu-kartan är betydligt sundare och ser MYCKET behagligare ut. Jippi.
Fröken F sa…
Ja det verkar vara en vanlig fälla att gå i, bra att du uppmärksammat att du gör det :) Kul att du gjorde cirklarna och att du fick den där upplevelsen som vi fick i gruppen också. Jaha var det så mina dygn såg ut... precis som du inte konstigt att jag blev sjuk. Har du fyllt i hur du önskar att dygnet ska se ut så småningom?
Tant H sa…
Nej, jag ska jobba en del med den, men arbete ska absolut inte få ta så mycket utrymme som det gjort.Det är en sak som är säker.

Försäkringskassan sa nej till 4 timmar med projektet, det kändes bra. Det är för tidigt skulle ta för mycket energi, vill inte bli liggandes dagen därpå. Det gäller att skynda långsamt och som tur är säger kroppen ifrån när huvudet har svårt att fatta.
Linnéa sa…
Precis vad jag behöver läsa just nu! Tack!! <3

Ska kika tillbaka och göra de här övningarna så snart jag pallar med :)
Den där var ju guld värd att göra. Att kunna visualisera vad man gör- i mitt fall se skillnaden hur månader av intensivt VAB kan påverka mitt liv, och inte så konstigt, och sedan konstatera att det ser ganska bra ut "normala" dagar. Trodde inte det skulle se så bra ut som det ändå gjorde, även om det blev lite pizza eftersom jag ritade in både vab-dygnet och normaldygnet på samma bild :) Tack för tipset, känner mig klokare på mitt liv nu haha
Fröken F sa…
Intressant reflektion Mrs Catglasses! Jag fick också en positiv insikt när jag gjorde övningen det var att jag ändå gör rätt mycket för andra och hushållet. Det gjorde att jag växte eftersom jag haft känslan av att jag inte gör något här hemma. Det är inte riktigt sant. Det var definitivt så i min akutfas men nu klarar jag av att göra mer saker.
Vad skönt! Och vilken tur att du fick den insikten <3

Populära inlägg i den här bloggen

Personlighet

Kvällsångest

Dermatillomani