Uppdateringar

Jag har försummat bloggen lite på senaste tiden. Det har hänt för mycket i livet och det har inte funnits tid eller ork att skriva ner något om det. Min sambo har bara 2 dagar semester kvar om jag räknar med idag också. Usch vad fort det går... ville jag skriva men det är inte sant, denna sommar har känts extremt lång faktiskt. Det har varit helt underbart att ha honom hemma och umgås med familjen i lugn takt. Det är alltid lite motigt när man ska pressas in i vardagen igen. 

Ingen bebis har tittat fram ännu men det är på gång, jag känner det i kroppen att det inte är långt kvar nu. Då kommer min sambo och dotter vara hemma i två veckor till. Förlängd "semester" dessutom med en nykläckt bebis <3.

Jag sover rätt mycket nu, tar igen mig på dagtid då det ibland är svårt att hitta ro på nätterna. Börjat använda öronproppar på natten igen. Inte för att det är galet mycket ljud men för att jag har lättare att komma i kontakt med mig själv om jag stänger ute omvärlden. Då somnar jag lättare och sover djupare.

När jag inte vill sova men ändå vill vila lyssnar jag på storytel, just nu håller jag på med serien om stenåldersflickan Ayla av Jean M Auel. Jag gillar skildringar av hur människor lever och finner att ett eget intresse för läkeväxter börjar ta form. 

Jag har funderat på att göra te på mynta då jag har en planta här hemma men sällan använder kryddan. Nu googlade jag och hittade information om te på mynta här. Inkopierad text: 

Myntans egenskaper lindrar vid stressrelaterade åkommor
Myntan har egenskaper som lindrar vid flera åkommor och symptom som ofta kan härledas till stress: magkatarr, matsmältningsproblem, lösa upp och minska kramper, väderspänningar och vara välgörande vid förkylning. Myntan har dessutom desinficerande egenskaper och verkar inflammationshämmande och svagt smärtstillande. Har man gallbesvär sägs mynta hjälpa även där.

Te på mynta:
Koka vatten. Klipp av en bit mynta (gärna ekologiskt odlad). Lägg myntan i en kopp, häll på vatten. Klart!

Varför vänta, jag går och sätter på vatten på en gång så kan ni få en recension. Mynta doftar så galet gott. 


Med vatten i tar vattnet en svag ljusgrön ton, doften intensifieras och smaken är behaglig och len på tungan. Mm det här kan bli en favorit. 


Igår hade vi kräftfest här hemma med mina föräldrar och min sambos föräldrar. Dottern var lyrisk och underhöll oss under hela kvällen. Det var avslappnat och jag tyckte jag kunde släppa på kontrollen lite iaf. Jag hade lite hjärtklappning i början men det gick över när jag släppte på de krav jag har på mig själv att vara den som ska se till att alla har det trevligt.

Idag är vi bjudna på kalas hos en granne. Jag får se om jag följer med. Om jag gör det blir det nog bara en kortare stund. Det är mitt i min vanliga vila. Vid middag kommer en familj och grillar med oss. Och jag vill hellre ha energi över till det. Man får prioritera. Jag har hittat ett recept på en rabarberkakan gjord på mandelmjöl som jag ska testa att baka. Vi har inte så mycket rabarber i vår trädgård så det blir nog mer en kaka med en liten touch av rabarber i. 

Rabarberkaka med mandelmjöl och kardemumma
ca 25-30 bitar
400g rabarber
½ dl potatismjöl
1 msk kokossocker
100g smör
3 ägg
1 msk sirap
½ tsk malen kardemumma (nymalen ger mest smak)
1 krm vaniljpulver
1 dl kokossocker (jag kommer använda något annat socker)
2 dl mandelmjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C och lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 25×30 cm i diameter.
Skär rabarbern i små bitar och lägg dem på bakplåtspappret i formen. Strö över den lilla mängden kokossocker(eller annat socker) samt potatismjöl. Rör om så att alla rabarberbitar täcks och ställ in formen i ugnen i ca 10 minuter eller tills rabarbern har blivit mjuk.
Mät upp smöret och smält det i mikrovågsugnen. Låt smöret svalna.
Dela äggen i gulor och vitor och lägg dem i olika skålar. Vispa upp äggulorna lätt och vispa ner sirap, kardemumma och vaniljpulver. Rör ner det avsvalnade smälta smöret och mandelmjölet och rör till en slät smet.
Vispa äggvitorna till en tjock, fluffig och vit massa, det tar en liten stund och går snabbast med elvisp. Vispa sedan ner kokossockret lite i taget.
Vänd ner äggvitevispet i smeten med stora tag med hjälp av en slickepott. Allt ska vara väl blandat men försök att inte röra mer än nödvändigt för att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.
Häll mandelsmeten över rabarberna (eller ta upp rabarbern, häll smeten i formen och bred ut de mjuka rabarberna ovanpå) och grädda kakan i mitten av ugnen tills den är ljust brun och känns fast om man känner med fingertoppen. Låt kakan svalna och skär den i rutor. 
Hoppas ni andra har en bra dag!

Kommentarer

Tant H sa…
Åh, mynta te är marockos nationaldryck,de kallar det för Marockans whisky. Serveras i små glas kokhett med mycket socker.Har jätte mycket mynta hängandes på tork som ska bli te inför höstkvällarna som snart kommer.

Förstår att du nu går och väntar och plötsligt händer det. Spännande, jag gissar på en välväxt pojke.

Själv har jag fått jobbångest. Vaknar vissa nätter med oro och en känsla av hopplöshet. Får ett desperat behov av förändring, att flytta från stan, helt byta bransch. Har inget intresse för människor, är inte nyfiken på hur andra lever och har det, orkar inte lyssna.
Blir kanske ett omplaceringsärende till slut, önskar arbetsuppgifter där jag inte behöver träffa så mycket människor,slippa lyssna och fatta beslut.Känner att jag inte vill in i arbetslivet igen, vill inte ha arbete fem dagar i veckan som styr över min tid och tar min energi.Men att vilja är en sak, verkligheten något annat. Måste prova för att se om det fungerar eller ej. PUST.



Fröken F sa…
Åhå, idag prövade jag med lite socker i - gudomligt gott blev det :) Kul att du torkar inför hösten, jag kommer nog dricka mitt te på färsk mynta, men finns det kvar när det börjar bli kallt då ska jag torka det.

Det är ju helt begripligt att du får ångest. Jag tror du har ett val eftersom det handlar om att välja din hälsa. Vara ärlig mot dig själv, fk och läkaren, att du har sådana panikkänslor tyder ju på att du inte är redo. Men det är klart att känner du för att prova, ska du ju göra det. Men du har ett val även om det inte känns så. <3
Tant H sa…
Tack Fröken F, glömmer bort att det finns val även då det gäller arbete.Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Inte i kontakt med känslolivet

Halvtid fram till oktober

jobb och framtid