Vara på sin vakt

Jag får aldrig tro att allt är lugnt nu. Förändringshjulet/motivationshjulet manifesterar hur en förändring plötsligt blir vardag och hur man då glider över i gamla mönster igen utan att märka det. Så har jag gjort till viss del de senaste dagarna. För mycket aktiviteter och för lite vila har gjort att stressdrömmar återkommit och att det varit svårt att varva ner. Jag har glömt att allt är aktiviteter för oss med utmattning. Bara att sitta på framsidan och ha liv och rörelse runt sig är en aktivitet som tar energi. 

Det är nu det svåra kommer. När jag känner att jag både har ork, vilja och lust att göra mer saker hemma. Som att sköta trädgården, laga mat, ta disken, småstäda lite, tvätten. Men gör det utan pauser, för det känns ju bra - ja i stunden ja. Men på natten kommer det första tecknet att det blivit lite för lite vila de sista dagarna. 

Men jag ser mina tidiga tecken och tar de till mig. Veckorna som kommer har vi inget inbokat förutom besök hos barnmorskan och ev en födsel då. Eller vänta, vad då eventuellt... det blir en födsel men när det går inte att bestämma. 

Idag börjar dagen bra efter en natt med lite sömn. Frukost + 1,5 timmes sömn. Är inte sugen på lunch med halsbränna, men måste äta något. Utflykt till en i vårt nätverk som fyllt år, fika. Middag hos svärisarna. Egentligen kanske en för mycket aktivitet men jag vet att det är okej att vila hemma hos dom om jag behöver det. Sen blir det familjemys.

Benar ut dagen för min egen skull:
8:00 vaknar och ligger och drar oss
9:00 gör frukost och äter ute på altanen
10:00 lägger mig för att vila
11:50 sätter på mig kläder, borstar tänder
12:00 lägger mig i sängen med datorn
13:00 åka till stan hitta present vidare till mötesplats
13:30 åka med sväriserna i bil sista biten
14:00- ca 16:00 fika
ca 16:00 åka till vår bil med svärisarna 
ca 16:20 åka i vår bil hem till svärisarna
18:00 äta middag där
19:30 ish (hoppas jag) åka hem för lördagsmys med bara familjen

Analys: Kan bli påfrestande eftermiddag, kan komma att vara väldigt trött runt middagsdags. Skönt dock att slippa tänka och planera mat själva. Svärisarna är bra på att planera mat och det brukar inte dröja allt för länge innan den är klar. (till skillnad från mina föräldrar <3) Bra att jag vilat på förmiddagen iaf. Ska ta med hörlurarna så att jag kan stänga ner i bilen hem på eftermiddagen. Nej tankefel igen, jag ska stänga ute omvärlden. Jag behöver det i förebyggande syfte för att vara den trevligaste Fröken F jag kan vara.


Igår träffade jag vänner och åt middag ute, det var trevligt och avslappnat och gav påfyllande effekt. Mer sånt :)

Kommentarer

Känner igen det där upplägget och sen stressen över att det kanske blir för mycket ändå. Bristen på vila visar sig ofta i efterhand. Men ibland blir det så. Man kan ju inte heller vara manisk och styra varenda minut på dygnet, det är ju inte heller sunt. Så hoppas du kunde njuta av eftermiddagen och att du fick chans att återhämta dagen efter. Ibland måste man testa och tänja lite, funkar det inte får man backa tillbaka - en dag går det bra :-) Kram! <3
Linnea sa…
Känner igen mig. Jag har ofta glömt att pausa mellan allt nu senaste tiden. Semester, resor och vackra sommardagar har gjort att jag släppt på allt och helt missat pauserna. I lördags satt jag och sa att jag är så trött på att vara duktig och ha koll på återhämtning hela tiden. Trött på att alltid akta mig. Jag vill ju göra saker som gör mig glad och får mig att må bra också. Tre timmar senare låg jag i ett mörkt rum med ben tunga som bly och var helt slut. Som tur är kom jag igång igen efter en bra natts sömn, men det var en tydlig påminnelse om att det fortfarande finns gränser för hur långt jag kan dra det innan det tar stopp.

Att peta in pauser där det går (som i bilen med lurar) är smart att göra när schemat är fullt!
Tant H sa…
Känner helt igen mig.Det är nu jag måste hålla fast vid förändringen, när orken viljan och lusten till att göra finns och kroppen inte säger ifrån lika tydligt som tidigare.

Jag får symtom om jag kör på för mycket, vaknar tidigare och tidigare på morgonen, får svårare att somna.
Måste ha randiga veckor och inte inplanerade dagar flera dagar i sträck.Då kommer symtom tillbaka.

Jag försöker vila i hängmattan en stund varje dag men vissa dagar är så fullpackade så det inte går, är medveten om att jag då måste ha en lugnare dag dagen därpå.

Har haft en underbar semestervecka i främmande land tillsammans med ett härligt gäng människor. Vi tog det mycket lugnt, vilade flera gånger varje dag under hela veckan.Kände mig helt frisk men efter att jag kom hem har jag ramlat in för mycket i gamla fotspår. Nu får det bli skärpning.
Fröken F sa…
All damn stories - tack för dina ord <3 jo jag kunde njuta av eftermiddagen. Sov en timme när vi kommit hem till svärföräldrarna och hade säkert kunnat sova en timme till om sambon inte väckt mig. Och det blev lite senare hem än vad jag tänkt, men det gick bra och jag hade det trevligt!

Linnea- Det känns skönt att inte vara ensam med att dras iväg i sommarivern. Och det är skönt att även om kroppen säger ifrån så blir det inte en ny krasch utan bara ett litet bakslag. <3

Tant H- Åh vad härligt att höra att du hade det bra när du var iväg! Det är så lätt att gå i samma gamla spår. Vi får påminna varandra om allt vi lärt oss <3

Populära inlägg i den här bloggen

Dermatillomani

Kvällsångest

Personlighet